Leestijd: 2 minuten

De Stappen om een VPN uit te Schakelen op Verschillende Apparaten

Een Virtual Private Network (VPN) is een essentieel hulpmiddel dat privacy en veiligheid op het internet biedt door uw internetverbinding te versleutelen en uw online identiteit te beschermen. Echter, er zijn momenten waarop het nodig kan zijn om uw VPN uit te schakelen, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van snelheidstests of het verbinden met lokale netwerkdiensten die niet toegankelijk zijn via een VPN. Het proces om een VPN uit te schakelen varieert afhankelijk van het apparaat en het besturingssysteem dat u gebruikt. In dit artikel zullen we de stappen doorlopen om een VPN uit te schakelen op verschillende apparaten.

Laten we beginnen met Windows-gebruikers. Om een VPN-verbinding op een Windows-computer uit te schakelen, moet u eerst naar het Configuratiescherm navigeren. Dit kan door te zoeken naar ‘Configuratiescherm’ in de zoekbalk naast de Start-knop. Eenmaal in het Configuratiescherm, klikt u op ‘Netwerk en internet’ en vervolgens op ‘Netwerkcentrum’. Hier vindt u een optie genaamd ‘Adapterinstellingen wijzigen’. Klik hierop en u zult een lijst zien van alle netwerkverbindingen. Zoek de VPN-verbinding die u wilt uitschakelen, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer ‘Uitschakelen’. Uw VPN-verbinding zou nu uitgeschakeld moeten zijn.

Voor Mac-gebruikers is het proces net zo eenvoudig. Klik op het Apple-menu in de linkerbovenhoek van uw scherm en selecteer ‘Systeemvoorkeuren’. Ga vervolgens naar ‘Netwerk’. In de lijst aan de linkerkant vindt u uw VPN-verbinding. Selecteer deze en klik op de knop ‘Verbinding verbreken’ onderaan de lijst. Als u een VPN-app gebruikt, kunt u deze ook openen en de optie gebruiken om de verbinding te verbreken of de app volledig af te sluiten.

Op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets is het uitschakelen van een VPN ook een kwestie van een paar stappen. Voor gebruikers van iOS-apparaten opent u de ‘Instellingen’-app en tikt u op ‘VPN’. Hier ziet u een schakelaar die u kunt omzetten om de VPN uit te schakelen. Als u een specifieke VPN-app gebruikt, kunt u deze openen en de verbinding binnen de app verbreken.

Android-gebruikers zullen een vergelijkbare methode vinden. Open de ‘Instellingen’-app en ga naar ‘Verbindingen’ of ‘Netwerk