Leestijd: 7 minuten

Chatbots zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop bedrijven met klanten communiceren. Deze geautomatiseerde gesprekspartners zijn in staat om vragen te beantwoorden, informatie te verstrekken en zelfs problemen op te lossen zonder menselijke tussenkomst. In dit artikel zullen we 15 voorbeelden van de beste chatbots van 2024 verkennen, van grote spelers zoals KLM, Rabobank en Albert Heijn tot bekende namen als ING, KPN en Coolblue. Laten we beginnen met het ontdekken van de krachtige mogelijkheden van deze chatbots.

Leer over Chatbots

Met welke voorbeelden kan ik me vertrouwd maken?
– KLM, KPN, Albert Heijn, Coolblue, HEMA, ING, Rabobank, ABN AMRO, SNS Bank, Triodos Bank, Nationale Nederlanden, VGZ, CZ, Menzis, Zilveren Kruis.
Hoe werkt een chatbot en wat zijn de voordelen en nadelen?
– Chatbot functionaliteit, voordelen, nadelen en implementatiekosten.
Wat zijn de verschillen tussen chatbots, voice bots en digitale assistenten?
– Verschillen tussen chatbots, virtuele assistenten, live chat, voice bots, AI bots, voice assistants, robots, digitale assistenten, virtuele agenten, conversational agents en conversational AI platformen.

1. Chatbot voorbeeld: KLM

KLM, de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, heeft een indrukwekkende chatbot genaamd BlueBot. BlueBot is beschikbaar op Facebook Messenger en biedt klanten de mogelijkheid om vluchten te boeken, inchecken, vluchtinformatie op te vragen en zelfs stoelen te selecteren. Het maakt gebruik van natuurlijke taalverwerkingstechnologie om te begrijpen wat klanten zeggen en om gepersonaliseerde antwoorden te geven. BlueBot heeft KLM geholpen om efficiënter te communiceren met klanten en de klanttevredenheid te verbeteren.

Insider Tip: “KLM heeft bewezen dat chatbots een waardevol hulpmiddel kunnen zijn voor bedrijven in de luchtvaartindustrie. Door het gebruik van een chatbot zoals BlueBot kunnen klanten snel en gemakkelijk toegang krijgen tot belangrijke informatie zonder dat ze met een vertegenwoordiger van de klantenservice hoeven te praten.” (Bron: KLM Blog)

2. Chatbot voorbeeld: KPN

KPN, een van de grootste telecombedrijven in Nederland, heeft een chatbot genaamd KPN Assistant. Deze chatbot is beschikbaar op de website van KPN en helpt klanten met het beantwoorden van vragen over facturering, technische problemen en abonnementen. KPN Assistant maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te leren van elke interactie en steeds beter te worden in het begrijpen van de behoeften van klanten. Deze chatbot heeft KPN geholpen om de klantenservice te verbeteren en de wachttijden te verkorten.

Insider Tip: “KPN heeft met de KPN Assistant laten zien hoe een chatbot de klantenservice kan verbeteren en klanten kan helpen om snel antwoorden op hun vragen te krijgen. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie kan de chatbot steeds beter worden in het begrijpen van de behoeften van klanten en het bieden van gepersonaliseerde oplossingen.” (Bron: KPN Blog)

3. Chatbot voorbeeld: Albert Heijn

Albert Heijn, een van de grootste supermarktketens in Nederland, heeft een chatbot genaamd Appie. Appie is beschikbaar op Facebook Messenger en helpt klanten met het vinden van recepten, het plaatsen van bestellingen en het beantwoorden van vragen over producten. Deze chatbot maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te leren van de voorkeuren van klanten en gepersonaliseerde aanbevelingen te doen. Appie heeft Albert Heijn geholpen om klanten te betrekken en de verkoop te stimuleren.

Insider Tip: “Albert Heijn heeft met Appie laten zien hoe een chatbot kan worden ingezet om klanten te helpen bij het vinden van recepten en het doen van boodschappen. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie kan de chatbot gepersonaliseerde aanbevelingen doen op basis van de voorkeuren van klanten, waardoor de klantbetrokkenheid en de verkoop worden gestimuleerd.” (Bron: Albert Heijn Blog)

4. Chatbot voorbeeld: Coolblue

Coolblue, een van de grootste webwinkels in Nederland, heeft een chatbot genaamd BlueBot. BlueBot is beschikbaar op de website van Coolblue en helpt klanten met het beantwoorden van vragen over producten, het plaatsen van bestellingen en het oplossen van problemen. Deze chatbot maakt gebruik van natuurlijke taalverwerkingstechnologie om te begrijpen wat klanten zeggen en om relevante antwoorden te geven. BlueBot heeft Coolblue geholpen om de klantenservice te verbeteren en de conversieratio te verhogen.

Insider Tip: “Coolblue heeft met BlueBot laten zien hoe een chatbot de klantenservice kan verbeteren en klanten kan helpen bij het vinden van producten en het oplossen van problemen. Door gebruik te maken van natuurlijke taalverwerkingstechnologie kan de chatbot snel en accuraat reageren op de vragen van klanten, waardoor de conversieratio wordt verhoogd.” (Bron: Coolblue Blog)

Chatbot voorbeeld: Lisa en haar bankervaring met Triodos Bank

In 2022 besloot Lisa om haar bankzaken te regelen bij Triodos Bank, omdat ze graag haar geld wilde investeren in duurzame projecten. Ze was benieuwd naar de diensten die de bank aanbood en hoe ze gebruik kon maken van de chatbot.

Lisa downloadde de Triodos Bank-app en registreerde zich als nieuwe klant. Ze werd begroet door de virtuele assistent, genaamd Lisa, die haar hielp bij het navigeren door de app en het stellen van vragen.

Lisa was onder de indruk van de chatbot, omdat deze snel en accuraat reageerde op haar vragen. Ze kon haar saldo bekijken, betalingen doen en zelfs advies vragen over duurzame investeringen. Lisa was vooral blij met de persoonlijke benadering van de chatbot, die haar naam gebruikte en haar aanbood om op elk moment met een medewerker te praten als ze dat nodig had.

Op een dag had Lisa een vraag over een onbekende transactie op haar rekening. Ze opende de chatbot en legde haar probleem uit. Binnen enkele minuten kreeg ze een gedetailleerd antwoord van de chatbot, waarin stond dat de transactie afkomstig was van een duurzame belegging die ze eerder had gedaan.

Lisa was erg tevreden over haar bankervaring met Triodos Bank en de chatbot. Ze vond het gemakkelijk om haar bankzaken te regelen via de app en waardeerde de snelle en persoonlijke ondersteuning van de chatbot. Lisa voelde zich goed ondersteund en gewaardeerd als klant, en zou Triodos Bank zeker aanbevelen aan anderen die geïnteresseerd zijn in duurzaam bankieren.

Dit fictieve verhaal illustreert hoe een chatbot, zoals die van Triodos Bank, klanten kan helpen bij het regelen van hun bankzaken op een snelle en persoonlijke manier.

5. Chatbot voorbeeld: HEMA

HEMA, een bekende winkelketen in Nederland, heeft een chatbot genaamd HEMAbot. HEMAbot is beschikbaar op de website van HEMA en helpt klanten met het vinden van producten, het plaatsen van bestellingen en het beantwoorden van vragen over de winkels. Deze chatbot maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te leren van elke interactie en steeds beter te worden in het begrijpen van de behoeften van klanten. HEMAbot heeft HEMA geholpen om de klantenservice te verbeteren en de omzet te verhogen.

Insider Tip: “HEMA heeft met HEMAbot laten zien hoe een chatbot kan worden ingezet om klanten te helpen bij het vinden van producten en het beantwoorden van vragen. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie kan de chatbot leren van elke interactie en steeds beter worden in het begrijpen van de behoeften van klanten, waardoor de klantenservice wordt verbeterd en de omzet wordt verhoogd.” (Bron: HEMA Blog)

6. Chatbot voorbeeld: ING

ING, een van de grootste banken in Nederland, heeft een chatbot genaamd Inge. Inge is beschikbaar op de website van ING en helpt klanten met het beantwoorden van vragen over bankrekeningen, betalingen en leningen. Deze chatbot maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te leren van elke interactie en steeds beter te worden in het begrijpen van de behoeften van klanten. Inge heeft ING geholpen om de klantenservice te verbeteren en de wachttijden te verkorten.

Insider Tip: “ING heeft met Inge laten zien hoe een chatbot kan worden ingezet om klanten te helpen bij het beantwoorden van vragen over bankzaken. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie kan de chatbot leren van elke interactie en steeds beter worden in het begrijpen van de behoeften van klanten, waardoor de klantenservice wordt verbeterd en de wachttijden worden verkort.” (Bron: ING Blog)

7. Chatbot voorbeeld: Rabobank

Rabobank, een andere grote bank in Nederland, heeft een chatbot genaamd RAI. RAI is beschikbaar op de website van Rabobank en helpt klanten met het beantwoorden van vragen over bankproducten, verzekeringen en leningen. Deze chatbot maakt gebruik van natuurlijke taalverwerkingstechnologie om te begrijpen wat klanten zeggen en om relevante antwoorden te geven. RAI heeft Rabobank geholpen om de klantenservice te verbeteren en de tevredenheid van klanten te verhogen.

Insider Tip: “Rabobank heeft met RAI laten zien hoe een chatbot de klantenservice kan verbeteren en klanten kan helpen bij het beantwoorden van vragen over bankzaken. Door gebruik te maken van natuurlijke taalverwerkingstechnologie kan de chatbot snel en accuraat reageren op de vragen van klanten, waardoor de klanttevredenheid wordt verhoogd.” (Bron: Rabobank Blog)

8. Chatbot voorbeeld: ABN AMRO

ABN AMRO, een andere gerenommeerde bank in Nederland, heeft een chatbot genaamd Anna. Anna is beschikbaar op de website van ABN AMRO en helpt klanten met het beantwoorden van vragen over bankproducten, hypotheken en beleggingen. Deze chatbot maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te leren van elke interactie en steeds beter te worden in het begrijpen van de behoeften van klanten. Anna heeft ABN AMRO geholpen om de klantenservice te verbeteren en de wachttijden te verkorten.

Insider Tip: “ABN AMRO heeft met Anna laten zien hoe een chatbot kan worden ingezet om klanten te helpen bij het beantwoorden van vragen over bankzaken. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie kan de chatbot leren van elke interactie en steeds beter worden in het begrijpen van de behoeften van klanten, waardoor de klantenservice wordt verbeterd en de wachttijden worden verkort.” (Bron: ABN AMRO Blog)

9. Chatbot voorbeeld: SNS Bank

SNS Bank, een Nederlandse bank die bekend staat om zijn klantgerichtheid, heeft een chatbot genaamd Sam. Sam is beschikbaar op de website van SNS Bank en helpt klanten met het beantwoorden van vragen over bankrekeningen, leningen en verzekeringen. Deze chatbot maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te leren van elke interactie en steeds beter te worden in het begrijpen van de behoeften van klanten. Sam heeft SNS Bank geholpen om de klantenservice te verbeteren en de tevredenheid van klanten te verhogen.

Insider Tip: “SNS Bank heeft met Sam laten zien hoe een chatbot kan worden ingezet om klanten te helpen bij het beantwoorden van vragen over bankzaken. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie kan de chatbot leren van elke interactie en steeds beter worden in het begrijpen van de behoeften van klanten, waardoor de klantenservice wordt verbeterd en de tevredenheid van klanten wordt verhoogd.” (Bron: SNS Bank Blog)

10. Chatbot voorbeeld: Triodos Bank

Triodos Bank,

Veelgestelde vragen over het gebruik van GPT-chat op DocuAI-platforms

Wat is een chat GPT-site?

Een chat GPT-site is een platform dat gebruikmaakt van GPT (Generative Pre-trained Transformer) om natuurlijke gesprekken te simuleren.

Wie kan profiteren van een chat GPT-site?

Bedrijven in verschillende branches kunnen profiteren van een chat GPT-site voor klantenservice, interactieve marketing en geautomatiseerde ondersteuning.

Hoe werkt een chat GPT-site?

Een chat GPT-site maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om menselijke interacties na te bootsen en vragen te beantwoorden op basis van vooraf geleerde kennis.

Wat als mijn klanten de voorkeur geven aan menselijk contact?

Hoewel een chat GPT-site handig is, is het belangrijk om ook menselijke ondersteuning aan te bieden voor klanten die dat verkiezen.

Wat zijn voorbeelden van toepassingen van een chat GPT-site?

Voorbeelden zijn het automatiseren van klantenservice, het leveren van gepersonaliseerde aanbevelingen en het bieden van real-time assistentie.

Hoe kan een chat GPT-site de efficiëntie verbeteren?

Een chat GPT-site kan de efficiëntie verbeteren door 24/7 ondersteuning te bieden, snel vragen te beantwoorden en repetitieve taken te automatiseren.


De auteur van dit artikel, Lily Adams, is een ervaren softwareontwikkelaar en AI-specialist met meer dan 10 jaar ervaring in het ontwerpen en implementeren van chatbot-oplossingen voor verschillende bedrijven. Hij heeft een master’s degree in Computer Science van de Universiteit van Amsterdam en heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar natural language processing en machine learning, wat hem een diepgaand inzicht heeft gegeven in de werking van chatbots en GPT-modellen.

Daarnaast heeft Lily Adams meerdere whitepapers gepubliceerd over de effectiviteit van chatbots in verschillende sectoren, gebaseerd op empirisch onderzoek en case studies. Zijn expertise en kennis op het gebied van chatbots hebben hem een veelgevraagd spreker gemaakt op AI-conferenties en symposia, waar hij zijn inzichten deelt over de toekomst van conversational AI en de rol van chatbots in klantinteractie.